Všechny naše kliniky a lékárny fungují v běžném rozsahu dle aktuální provozní situace. Vstupujte s nasazeným respirátorem FFP2.

Pálení žáhy a kyselý reflux – příznaky a léčba

13. prosince 2020

Pálení žáhy a kyselý reflux – příznaky a léčba

Bolest a pálení za hrudní kostí, říhání, hořkokyselá chuť v ústech. Tyto a další obtíže způsobuje pálení žáhy. Dlouhotrvající návrat žaludečního obsahu do jícnu může závažně poškodit jeho sliznici. Lze pálení žáhy předejít a jak se proti němu chránit? Odpovíme v našem článku.

Vznik pálení žáhy

Pálení žáhy neboli pyróza je poměrně časté onemocnění, kterým mohou trpět dospělí, ale i děti. Trápí vysoké procento těhotných žen. Pálení žáhy v těhotenství způsobuje zvětšující se plod, který tlačí na žaludek a dráždí ho.

Obecným zdrojem pyrózy je tzv. gastroezofageální reflux (reflux jícnu). Při něm dokonale netěsní svěrač, který spojuje žaludek a jícen. Kyselý obsah žaludku se tak vrací zpět do jícnu, kde dráždí sliznici. Někdy pronikne až do úst a způsobí hořkokyselou chuť jako při zvracení. Tento stav se obvykle zhoršuje v noci, v poloze vleže. Pokud potíže trvají dlouho, může dojít k silnému poškození sliznice jícnu a vytvoří se jícnové vředy. Někdy může pyróza přispět i ke vzniku zhoubných útvarů v zažívacím traktu.

Rizikové faktory, které reflux vyvolávají:

  • Obezita
  • Pití kávy, alkoholu
  • Kouření
  • Kořeněná jídla
  • Sladká jídla
  • Stres
  • Těsné oblečení

Příznaky pálení žáhy neboli pyrózy
Nejčastěji si pacienti stěžují na:

  • Bolesti a pálení za hrudní kostí
  • Bolest žaludku, hlavně po jídle
  • Nadýmání
  • Nucení k říhání
  • Pálení v krku
  • Hořkokyselá chuť v ústech

Mezi faktory způsobující pálení žáhy počítáme nezdravý životní styl, sladká a kořeněná jídla či stres. Foto: Natural Herbs Clinic, Pixabay

Vyšetření pyrózy

Při dlouhodobých obtížích se zažíváním, kdy ani při klidovém režimu a dietních opatřeních pálení žáhy neustává, je třeba navštívit specialistu. Můžete využít některou z našich gastroenterologických ambulancí,“ doporučuje MUDr. Martin Kalenda, MBA, praktický lékař pro dospělé a lékař služby Lékař online 24/7, a pokračuje: „Lékař obvykle provede rentgen žaludku, případně doporučí gastroskopické vyšetření. Sonda zavedená v lokálním znecitlivění trávicí trubicí až do žaludku pomocí kamery zjistí stav sliznic v celém trávicím ústrojí. Odhalí případné žaludeční vředy či jiné odchylky žaludeční sliznice od normálu.

 

Léčba pálení žáhy

Postup spočívá ve snížení kyselosti žaludečních šťáv (obsahu žaludku). Lékař po vyšetřeních a stanovení správné diagnózy doporučí léky zvané antacida (například Rennie). Jsou to přípravky se zásaditým pH, které obsahují hořčík, vápník a hliník. Dalším způsobem je snížit tvorbu žaludečních kyselin (Ranitidin, Omeprazol a další) nebo medikamentózní ovlivňování správného pohybu trávicí trubice (prokinetika). V těžších případech lze přistoupit k chirurgickému zákroku, kdy se laparoskopicky zpevní přechod žaludku a jícnu a vytvoří se jakási náhražka svěrače (záklopky) mezi žaludkem a jícnem.

 

Co pomáhá na pálení žáhy aneb babské rady

  • Citronová šťáva: Po obědě vypijte sklenku vody s čerstvě vymačkanou polovinou citronu, pomůže s nadměrnou tvorbou kyseliny solné v žaludku.
  • Jablečný ocet: 2 lžičky jablečného octa rozpuštěné ve sklence vlažné vody vám uleví od pálení v krku do několika minut.
  • Zázvor: Působí protizánětlivě a dezinfikuje. Několik plátků čerstvého zázvoru zalijte horkou vodou a nechte 10 minut vyluhovat. Můžete přidat lžičku medu. Pijte mezi jídly.
  • Česnek: Při potížích můžete rozžvýkat stroužek syrového česneku.
  • Kurkuma: Pomáhá regenerovat sliznici jícnu, podporuje trávení. Používejte buď při vaření nebo smíchejte s medem a užívejte jako sirup.
  • Mandle: Urychlují trávení a díky vysokému obsahu tuků neutralizují žaludeční kyseliny.
  • Brambory: Šťáva z čerstvých brambor díky zásadité povaze zklidní pálení žáhy. Pijte deci 4× denně nalačno.

Vyzkoušejte k úlevě od pálení žáhy přírodní metody, například citron nebo zázvor. Foto: Angele J, Pexels

Prevence pálení žáhy

K základním způsobům, jak se vyvarovat překyselení žaludku a pálení žáhy, je změna stravovacích návyků. Nedrážděte zažívací trakt výrazně kořeněnými či sladkými jídly, nadměrnou konzumací alkoholu, kávy a kouřením. Zásadní je pravidelná strava v malých dávkách, nepřejídání. Poslední jídlo konzumujte 4 hodiny před spaním. Po jídle se neohýbejte v pase, nenoste těžké předměty, odpočívejte. K tomu přidejte pravidelný pohyb a pokuste se snížit tělesnou hmotnost.

V ordinaci služby Lékař online 24/7 se nyní lékaři často setkávají s lidmi, kteří díky home office výrazně omezili svůj pohyb a najednou mají žaludeční a zažívací obtíže. V řadě případů navýšení pohybu, zejména intenzivní chůze, pomohlo jejich problémy vyřešit.

Trápí vás pálení žáhy? Můžete se obrátit na odborníky ze sítě EUC:

Praktičtí lékaři EUC

Problém pálení žáhy a kyselého refluxu můžete také konzultovat s našimi lékaři online:

Lékař online 24/7

Související články