Upozornění: V případě respiračního onemocnění prosíme o použití roušky nebo respirátoru v prostorách klinik. Chráníte tím sebe i ostatní. Děkujeme!

Zdraví a životní styl

Vegetariánství a veganství: Jak na vyváženou stravu bez zdravotních komplikací?

03. 02. 2024

Vegetariánský či veganský způsob stravování přináší tělu řadu výhod – má však i svá úskalí. Jídelníček postavený především na rostlinných produktech sice může pozitivně účinkovat na zdraví, zároveň ale může znamenat i některá potenciální zdravotní rizika. Aby tělo správně fungovalo, je důležité zajistit mu přísun všech důležitých látek. Které vitamíny tělu scházejí a co z jídelníčku naopak vynechat spolehlivě určí třeba laboratorní vyšetření. Více

Čtvrtina českých kuřáků každoročně zkouší odvykat, až 80 % z nich se však nepodaří zbavit se své závislosti

S kouřením a závislostí na nikotinu souvisí celá řada onemocnění, která mohou člověka vážně ohrozit na životě. I přesto v České republice kouří více než 23 % obyvatel starších 15 let.[1] Ve spojitosti se závislostí na tabáku u nás každoročně zemře 18 000 lidí.[2] V současnosti přitom na trhu existuje velké množství přípravků, které mohou abstinujícímu kuřákovi nikotin nahradit. Jak začarovaný kruh věčného odvykání a selhávání prolomit a kdy s odvykáním vůbec začít? Je to jednodušší, než si myslíte!   Vice

Je obezita pandemií 21. století?

Když zaslechneme slovo pandemie, vybaví se nám automaticky nelehká doba, které v souvislosti s onemocněním COVID-19 v uplynulých letech čelil prakticky celý svět. Zatímco koronaviru se populace v současné době už dokáže bránit, ohrožuje lidstvo jiná pandemie – plíživě, nenápadně a o to zákeřněji. Nabírá na síle již několik desítek let a boj s ní je velmi obtížný. Řeč je o obezitě, která má prokazatelně za následek mnohem více předčasných úmrtí, nežli tomu historicky kdy bylo u jiných onemocnění. Dobrou zprávou je, že známe lék na obezitu – tou špatnou, že značná část populace nevnímá obezitu jako nemoc, není ochotna podstoupit léčbu, a co více, tuto neochotu přenáší dalším generacím. Vice

Jarní úklid potřebuje i náš organismus! Pět krůčků k důslednější prevenci

Pracovní shon, starost o rodinu nebo obava z návštěvy lékaře – výmluv na to, proč zanedbáváme prevenci, je celá řada. Podle statistik chodí na pravidelné preventivní prohlídky jen 25 % Čechů.[1] Odborníci přitom varují – špatnou prevencí riskujeme závažné zdravotní komplikace. K jejímu dodržování přitom stačí pár jednoduchých kroků. Využijte jarního restartu a ověřte si, zda vaše tělo funguje správně.   Vice

Jak dodržet novoroční předsevzetí?

Klíčem je pevná vůle a odborná pomoc. Do nového roku je potřeba vykročit co nejlépe. K tomuto období se vztahuje i stanovení novoročních předsevzetí. Často plánujeme omezit konzumaci alkoholu, kouření cigaret, zlepšit svou životosprávu nebo začít docházet na preventivní prohlídky. Pokud se rozhodneme se svými zlozvyky skončit na vlastní pěst, často přeceníme své možnosti a výsledkem je opakování pokusu s každým nadcházejícím rokem. Vhodnou cestu tak může představovat svěření se do odborné péče. Bez pevné vůle to však nepůjde. Vice

Jak mohou klinické laboratoře pomáhat veganům a vegetariánům?

Vegani a vegetariáni. Lidé si často nejsou jisti, jaký je vlastně mezi oběma skupinami rozdíl. Vegani na rozdíl od vegetariánů  neodmítají pouze maso, ale i potraviny produkované zvířaty – tj. vejce, mléko apod., zatímco vegetariáni alespoň část živočišných produktů ve svém jídelníčku mají. Jinak  obsahuje veganská a vegetariánská strava velmi širokou nabídku ovoce, obilovin, ořechů, zeleniny a různých semínek. Vegetariánská a veganská dieta má za následek nižší hodnoty cholesterolu v krvi a ve srovnání s ostatní populací je zde nižší riziko aterosklerózy a jejích komplikací, infarktu myokardu mozkových cévních příhod, snižuje se i riziko obezity a vzniku cukrovky 2. typu. V těchto dietách je dostatek vlákniny, kyseliny listové, hořčíku, draslíku, vitaminu A, C a E i antioxidantů.  Vynechání produktů živočišného původu zejména u veganů znamená, že je potřebné kontrolovat, zda organismus netrpí deficitem nebo nedostatkem pro lidské zdraví potřebných látek a myslet na doplnění některých složek stravy. Vice

Čechy trápí vysoký cholesterol – nebolí, ale může zabíjet

Zvýšený cholesterol je jedním z hlavních rizikových faktorů pro rozvoj kardiovaskulárních onemocnění. Nesouvisí přitom pouze s nezdravou životosprávou či vyšším věkem. Potíže spojené s rizikovými hodnotami cholesterolu trápí téměř polovinu žen a více než 60 % mužů ve věku 35 až 44 let.1 Celkově se týkají více než poloviny populace. Většina lidí ale svou hladinu cholesterolu nezná, přestože se ji mohou dozvědět na preventivní prohlídce u svého lékaře. Vice