26. června 2018 Zdraví a životní styl Moderní léčba a prevence Nemoci a diagnózy

Nízkosacharidová strava nejen při léčbě diabetu

MUDr. Hana Krejčí představila ve své přednášce na 2. celostátní konferenci ambulantní péče nízkosacharidovou stravu založenou na vyšším příjmu zdravých tuků, přiměřeném příjmu proteinů a vyloučení cukrů a škrobů, omezení ovoce a sladkých druhů zeleniny. 

Tento druh výživy má velmi pozitivní vliv na léčbu cukrovky, protože díky omezenému množství sacharidů pomáhá udržet normální hladinu glukózy v krvi a dobré výsledky má i terapie obezity. U diabetu prvního typu přináší nízkosacharidová strava nižší dávky inzulinu, menší výkyvy glykemií a snížení rizika hypoglykemie. U diabetu druhého typu umožní snížení dávek léků včetně inzulinu a v řadě případů může vést i k jejich úplnému vysazení. Přednášku by rozhodně neměli přehlédnout praktičtí lékaři, diabetologové a diabetologické sestry, ale vzhledem k současné epidemii cukrovky a obezity je relevantní prakticky pro každého.

Kompletní záznam přednášky MUDr. Hany Krejčí o nízkosacharidovém stravování najdete na YouTube kanálu EUC.

Související články

Ženy se bojí gynekologického vyšetření, které jim může zachránit život

Chřipku nepodceňujte a včas se nechte očkovat!

Mamocentra zdravotnické skupiny EUC se společně s CrossCafe zapojila do prevence rakoviny prsu

Prošlé obvazy můžete v domácí lékárničce mít, prošlé a neznáme léky však neskladujte