Všechny naše kliniky a lékárny fungují v běžném rozsahu dle aktuální provozní situace. Vstupujte s nasazeným respirátorem FFP2.

Salmonelóza (salmonela) – příznaky, přenos a léčba

05. března 2021

Salmonelóza (salmonela) – příznaky, přenos a léčba

Salmonelóza je onemocnění vyvolané širokou škálou netyfusových salmonel. Zdrojem nákazy jsou zvířata a jejich produkty (maso a vejce). Typickým příznakem bývají prudké průjmy, často spojené s horečkou, zvracením a schváceností. Salmonela může vážně ohrozit hlavně malé děti a starší či nemocné osoby.

Co je salmonelóza

Salmonelóza je celkem rozšířené onemocnění průjmového typu. Zdravý člověk se s ním většinou dokáže obstojně poprat, ale ani tak není radno salmonelu podceňovat. V některých případech dokáže být opravdu zákeřná a může mít na organismus fatální dopad.

Bakterie způsobující salmonelózu (Salmonella z čeledi G – tyčinek Enterobacteriaceae) mají nebezpečnou schopnost pronikat do hlubších vrstev sliznice. Tím pádem jsou schopny dostat se až do krevního řečiště a rozšířit se po celém těle.

Příznaky a průběh salmonelózy

Inkubační doba nákazy salmonelou je maximálně 48 hodin, obvykle však bývá kratší – okolo 8 hodin. Nemoc se projevuje četnými vodnatými průjmy, bolestmi či křečemi břicha, pocitem na zvracení (nauzea), zvracením, horečkou a celkovou schváceností. V průjmu se může objevovat krev, hnis nebo hlen. Horečka zpravidla klesá po 24 až 48 hodinách, zvracení taktéž zvolna ustává, přičemž průjmy mohou přetrvávat i několik dní, vysvětluje MUDr. Marek Dvořák, praktický lékař pro dospělé, který působí také ve službě Lékař online 24/7.

V souvislosti s velkými ztrátami tekutin se často objevují příznaky dehydratace. Při těžké dehydrataci se mohou projevit následující příznaky:

  • apatie,
  • zrychlená srdeční činnost,
  • halucinace,
  • snížený tonus kůže,
  • křeče,
  • nízký krevní tlak,
  • slabě hmatatelný puls až poruchy vědomí.

V některých případech může dojít dokonce k selhání ledvin. U malých dětí, starších lidí a nemocných s oslabenou imunitou je nutná okamžitá návštěva lékaře. Bakterie se dokáže dostat krví do celého těla, což může způsobit také záněty kostí, mozkových blan či abscesy měkkých tkání.

Mezi příznaky salmonelózy patří průjmy, křeče v břiše, horečka, zvracení a schvácenost. Foto: Sydney Sims, Unsplash

enos salmonely

Bakterie salmonely se vyskytují v trávicím traktu zvířat. K přenosu na člověka dochází kontaminovanými potravinami, které před konzumací neprošly dostatečnou tepelnou úpravou (měkké salámy, sekaná, tlačenka apod.). Dále při nedodržení řádných technologických postupů u jejich přípravy (majonéza, zmrzlina, pomazánky apod.). K tzv. sekundární kontaminaci dochází např. při krájení zeleniny stejným nožem, kterým bylo předtím zpracováváno syrové maso.

Rizikovým obdobím pro onemocnění salmonelózou jsou
letní měsíce (zvýšená kazivost potravin, grilování, cestování atp.). Salmonela se také snáze uchytí v momentě, kdy na potravu působí nedostatek žaludečních šťáv, např. při chronickém zánětu žaludku, po odebrání žaludku, případně při užívání antacid.

Přímý enos salmonely z člověka na člověka je nepravděpodobný, proto je vyřazení z pracovního procesu po dobu vylučování salmonel nutné jen u osob připravujících potravinářské výrobky. Karanténa není nutná ani například u školáků, kteří jsou bezpříznakoví a salmonely vylučují.

Léčba salmonely a dieta

Vzhledem ke ztrátám tekutin v důsledku zvracení, průjmu a pocení je důležitá rehydratace (opětovné zavodnění organismu). Doporučuje se pití minerálek nebo speciálních rehydratačních roztoků – ty obsahují ionty, které tělo ztratilo zvracením, průjmem a pocením. V těžších případech je nutné napojení pacienta na infuzi s tekutinou obohacenou o ionty. Medikamentózní léčba spočívá v podávání střevních desinficiencií a adsorbencií, jako jsou např. živočišné uhlí, Endiaron, Smecta a antiemetik (léky proti zvracení). V určitých specifických případech je nutné podání antibiotik.

TIP: Připravte si domácí iontový nápoj pro doplnění ztracených iontů. Stačí lžička soli, 5 lžiček cukru, šťáva z 1 grapefruitu a dolít vodou do litrového džbánku.

Tělo je nutné v průběhu infekce salmonelou rehydratovat, ideálně vodou s citrusovou šťávou. Foto: Irene Kredenets, Unsplash

Nezbytnou součástí léčby je také úprava jídelníčku. Dieta při salmonele se zkraje omezuje jen na tekutou stravu, později se doplňuje o suché pečivo, nemastné kaše, rýži, dušenou mrkev, zeleninové vývary a další vhodné potraviny. Po zlepšení stavu se postupně mohou přidat těstoviny, ovoce a libové maso. Návrat k obvyklému stravování musí být pozvolný, jinak se průjmy a zvracení mohou vracet.

Antibiotika se většinou neaplikují, neboť zpomalují vylučování bakterií z těla. Doporučují se pouze probiotika (probiotické nápoje, jogurty s živou kulturou a další) pro obnovení rovnováhy střevní mikroflóry.

Dieta při salmonelóze u dětí a kojenců

U kojenců je na místě dietu upravit. Kojené dítě není třeba odstavovat, matka však musí dbát na zvýšenou osobní hygienu – svou i dítěte. Mezi jednotlivá kojení lze zařadit rýžový nebo mrkvový vývar.

U nekojeného dítěte se dieta zahajuje rýžovým či mrkvovým vývarem a slabým, lehce slazeným čajem (nikoliv bylinkovým). Vhodným doplňkem jsou také banány a strouhaná jablka. Dieta se pochopitelně přizpůsobuje stavu dítěte a charakteru stolice, přičemž postup léčby vždy konzultujte s ošetřujícím pediatrem.

Prevence onemocnění a tipy pro rychlou léčbu salmonelózy

Základem prevence je dostatečná tepelná úprava potravin, zejména masa a vajec. Abyste salmonelu bezpečně obešli, doporučujeme dodržovat desatero antisalmonelových zásad:

  • Nekonzumujte neznámé rizikové
  • Dodržujte bezpečný čas přípravy potravin.
  • Zcela či částečně rozmražené potraviny znovu nezmrazujte.
  • Používejte raději kupovanou majonézu (prošla procesem pasterizace).
  • Jídlo snězte bezprostředně po uvaření, případně skladujte při teplotě nad 60 °C nebo v lednici (pod 10 °C).
  • Při přípravě pokrmu dbejte vždy na hygienu rukou, zvlášť při chystání kojenecké
  • Zabraňte styku mezi syrovými a vařenými potravinami, podložky na porcování masa nepoužívejte na krájení jiných potravin.
  • Udržujte veškeré kuchyňské náčiní v naprosté čistotě.
  • Chraňte své potraviny před hmyzem a hlodavci.
  • Používejte pouze pitnou vodu.

Pozor na možné komplikace

Největší komplikací salmonelózy jsou obvykle následky dehydratace – pokud nejsou tekutiny včas doplněny, může dojít až k selhání ledvin. Dalším nebezpečím je vycestování bakterie krví do těla, kde je schopna založit vzdálená ložiska a zapříčinit závažné komplikace. Tato zákeřná bakterie se navíc může skrývat ve žlučníku a zajistit si tak trvalého nosiče choroby. Proto vždy dodržujte základní preventivní pravidla a v případě podezření neváhejte vyhledat lékaře.

Není vám dobře a obáváte se, že by příčinou mohla být salmonelóza? Můžete se obrátit na odborníky z EUC. 

Praktičtí lékaři EUC

 

Související články