Všechny naše kliniky a lékárny fungují v běžném rozsahu dle aktuální provozní situace. Vstupujte s nasazeným respirátorem FFP2.

Střevní chřipka – příznaky, prevence a léčba

15. března 2021

Střevní chřipka – příznaky, prevence a léčba

Necítíte se dobře? Bolí vás žaludek? Je vám na zvracení nebo máte průjem? Pokud jste si na některou z těchto otázek odpověděli kladně, může se jednat o střevní chřipku. Když nastoupí v plné síle, můžete bojovat i s teplotou. Dejte si pozor a dbejte na prevenci. Střevní chřipka postihuje děti, dospělé i seniory.

Příznaky střevní chřipky a inkubační doba

Střevní chřipka, tedy její latinský název, gastroenteritida, se skládá ze dvou slov, a to ze slova enteritida, což je v překladu zánět střev, a gastritida, zánět žaludku. Hovoříme tedy o akutním zánětu střev a žaludku.Toto velmi nepříjemné virové onemocnění se zpravidla projevuje průjmem, zvracením, celkovou únavou organismu a občas i teplotou,“ popisuje akutní zánět trávicího ústrojí MUDr. Miluše Vostradovská, praktická lékařka pro dospělé a internistka z kliniky Canadian Medical, která je součástí zdravotnické skupiny EUC.

Inkubační doba střevní chřipky je od několika hodin až do sedmi dnů. Doba onemocnění trvá většinou jen pár dní, a především dospělý člověk se dokáže vyléčit sám nebo na základě doporučení od specialistů z lékárny. Oproti tomu děti, senioři nebo lidé s oslabenou imunitou by měli dbát na prevenci, a když už jim střevní chřipka vstoupí do života, měli by včas vyhledat svého ošetřujícího lékaře.

Příznaky střevní chřipky

  • Bolesti břicha, křeče, nadýmání.
  • Průjem nebo pocit na zvracení až zvracení.
  • Zvýšená teplota.
  • Bolest rukou, nohou, resp. kloubů či svalů.
  • Slabost, malátnost.

Ne vždy se musejí dostavit všechny vyjmenované příznaky. „Rozdíly nastávají také, pokud se jedná o bakteriální střevní infekci, kterou často doprovázejí vysoké teploty a způsobuje ji nejčastěji Salmonella či Campylobacter, nebo jedná-li se o virovou infekci. Ta se většinou projevuje zvracením či průjmem a způsobují ji nejčastěji rotaviry. Může ji provázet i mírný kašel,“ doplňuje MUDr. Miluše Vostradovská.

Příčina a nakažlivost střevní chřipky

Příčinou onemocnění mohou být viry, bakterie či paraziti, kteří způsobí lidem ve střevech zánět.

Co způsobuje střevní chřipku:

  • neomyté ovoce a zelenina,
  • konzumace starého, nedostatečně tepelně upraveného či zkaženého jídla,
  • kontaminovaná voda,
  • infekční kapénky,
  • velké množství zkonzumovaného alkoholu,
  • změna stravy při cestování,
  • u malých dětí se může projevovat i jako reakce na nové jídlo.

TIP: Pokud onemocní střevní chřipkou někdo z vaší domácnosti, nikdy s ním nesdílejte v průběhu jeho nemoci ručníky, osušky a další „intimní“ potřeby.

Prevence střevní chřipky

  • Dbejte na řádné hygienické návyky.
  • Pravidelně si myjte ruce – po návštěvě toalety, lékaře, čekárny, jízdě v městské hromadné dopravě a dalších místech, kde je větší shluk lidí.
  • Na cestách používejte dezinfekci nebo dezinfekční ubrousky.
  • Posilujte imunitní systém.
  • Do svého jídelníčku zařaďte více vitaminu C, a to nejlépe v podobě ovoce a zeleniny nebo jako doplněk stravy.
  • Dodržujte pravidelný pitný režim.
  • Nejezte prošlé potraviny. Nestravujte se v exotických zemích pouličním jídlem.
  • Nemáte-li s sebou na cestách filtrační láhev, nepijte vodu, pokud si nejste jisti, zda je pitná.

TIP: Ovoce a zeleninu omyjte lehce mýdlem, nebo je pokapejte lžící octa a pak je opláchněte.

Do prevence střevní chřipky patří i důkladná hygiena. Foto: Sora Shimazaki, Pexels

Léčba střevní chřipky

Většinou si dospělý člověk při běžných potížích poradí se střevní chřipkou sám a není nutné hned chodit k lékaři. U dětí a seniorů je to však jiné. Při průjmu nebo zvracení se stačí případně poradit s lékárníkem.

Mezi nejdůležitější pravidla, která byste měli při střevní chřipce dodržovat, patří pravidelné doplňování tekutin a dodržování dietního a klidového režimu, abyste dokázali doplnit tělu chybějící tekutiny a minerály. Pokud přesto průjem či zvracení přetrvává více než 3 dny nebo máte-li teplotu, případně krev či hlen ve stolici, není dobré střevní chřipku podceňovat. Doporučuje se vyhledat odbornou pomoc.

Střevní chřipka u dětí a seniorů

Střevní chřipka je nebezpečná hlavně u kojenců (u těch nikdy nepřestávejte kojit), u malých dětí, seniorů a lidí s oslabenou imunitou. Pro ně je průjem a zvracení zásadní z pohledu dehydratace neboli ztráty tekutin a následné případné potíže s rehydratací. Proto je potřeba u těchto jedinců ihned vyhledat odbornou lékařskou pomoc. Doporučuje se pít nejlépe studený černý čaj po lžičkách a podávat rehydratační roztok. Nezapomeňte po dohodě s odborníkem na lék pro zmírnění teploty. U malých dětí se často doporučují čípky.  

POZOR: Dehydratace může zapříčinit selhání různých orgánů, například akutní selhání ledvin. U kojenců je potřeba reagovat rychle a počítejte s možnou hospitalizací.

Přenos střevní chřipky a nakažlivost

Původci střevní chřipky mohou být bakteriálního původu (nejčastěji Salmonella, Campylobacter) nebo virového původu (rotaviry či noroviry).

Virové střevní chřipky způsobují rotavirové infekce. Ty mají těžší průběh. Přenášejí se fekálně-orální cestou, resp. přímým kontaktem s nakaženým, například v podobě podání si rukou, nebo doteku kontaminované plochy – nákupního vozíku, kliky u dveří, záchodového splachovadla a dalších veřejných ploch, na které běžně saháme. Onemocnění se v tomto případě projeví zhruba od 1 do 3 dnů od kontaktu. 

Noroviry se vyskytují převáženě ve větších kolektivech, jako jsou například domovy pro seniory, rehabilitační a další zdravotnická zařízení. K přenosu dochází jednak kontaktem s nakaženou osobou, ale i kontaminovanými potravinami, vzduchem i vodou. Toto onemocnění může trvat 1 až 3 dny.

Přenos střevní chřipky je nejběžnější ve větších kolektivech – ve školách, kancelářích, domovech apod. Foto: Arthur Krijgsman, Pexels

Dieta při střevní chřipce: Co jíst?

Pokud vám doopravdy není dobře, máte průjem nebo zvracíte, doporučuje se hladová pauza neboli vynechání jídla. Musíte však doplňovat tekutiny, abyste nebyli dehydrovaní. Zkuste si tuto pauzu od jídla dát aspoň celý jeden den. Pokud vám další den bude lépe, budete pociťovat hlad a chuť na jídlo a příznaky budou celkově mírnější, připravujte žaludek na stravu postupně a po malých dávkách. Nejlépe uděláte, když začnete například s vařenou mrkví, banánem či suchým, ne zcela čerstvým, bílým pečivem.  

Nemusíte pít horké nápoje, postačí i chladnější. Někdy pomůže i Coca-Cola. Ta obsahuje látky, které žaludek zklidňují. Nejdříve ji ale pořádně protřepejte, abyste se zbavili pro vás zbytečných bublinek, a pak nehltejte, ale pijte pomalu po lžičkách. Pokud nic nezabere, neváhejte a poraďte se se specialisty v lékárně nebo nakupte léky na zažívání v EUC Lékárně.

Co proti střevní chřipce radily babičky?

Máme pro vás pár rad a tipů od našich babiček. Kromě klidu na lůžku a dostatečného příjmu tekutin zařaďte do dietního jídelníčku:

  • heřmánkový čaj – zmírňuje žaludeční křeče a je doslova pohlazením pro rozbouřený žaludek,
  • kdoule – obsahují železo, draslík, zinek, vápník, vitaminy skupiny B a velmi příznivě ovlivňují zažívání při křečích a průjmech,
  • rýži – zklidní podrážděný žaludek, absorbuje tekutiny a dodá stolici objem,
  • banány – jsou snadno stravitelné, dodají energii a podle mnohých studií pomohou zastavit průjem,
  • mátu – čaj z usušených lístků zmírňuje plynatost, tlumí křeče a čistí střeva,
  • maliník a ostružiník – odvar z listů napomáhá správnému trávení,
  • sůl – dostatečné množství chloridu sodného a draselného je třeba doplnit při průjmech, kdy dochází ke ztrátě tekutin a elektrolytů,
  • borůvky – dokáží čistit střeva od parazitů a bakterií,
  • jogurt – živé bakteriální kultury naše střeva rozhodně ocení.

Necítíte se dobře? Bojíte se, že byste mohli mít střevní chřipku? Můžete se obrátit na odborníky z EUC

Praktičtí lékaři EUC

Související články