MUDr. Petr Podroužek CSc.

MUDr. Petr Podroužek CSc.
Jazyk:
čeština, angličtina, ruština
Jazyk:
čeština, angličtina, ruština

Praxe

  • 1978-1979          nemocnice Rakovník gynekologie a porodnictví, sekundární lékař
  • 1979–1983         Ústav pro péči o matku a dítě (interní aspirantura)
  • 1983-1986          sekundární lékař, gynekologie porodnictví
  • 1986–2002         vedoucí Ústředních laboratoří Ústavu pro péči o matku a dítě
  • 1987                   WHO grant, nemocnice Birmingham, Anglie, specializované laboratoře, endokrinologie
  • 1994–2010         ředitel laboratoří AeskuLab s.r.o.
  • 2010 – dosud     odborný ředitel (Hemalab, Euroclinicum) EUC Laboratoře s.r.o.

Vzdělání

  • 1972-1978          lékařská fakulta UK
  • 1979–1985         Interní aspirantura, obhajoba práce-kandidát věd CSc.
  • 1987                   Postgraduální stáž Birmingham, Anglie

 

Atestace:   

  • 1985 Gynekologie porodnictví
  • 1989, 1993 Klinická biochemie I. a II. stupně

Poslední články autora

Nezapomínejte na svá játra. Včasná a přesná diagnostika pomůže odhalit zákeřné onemocnění

Máme za sebou předvánoční shon plný stresu, svátečních tučných jídel a alkoholu. To vše přispělo k nadměrné zátěži našich jater. Začátek roku je časem novoročních předsevzetí, kdy chceme přestat kouřit, začít hubnout a celkově se více starat o své zdraví. Pojďme se podívat, proč je dobré dbát o zdraví jater nejen v hektickém období, ale po celý rok.

více

Jak mohou klinické laboratoře pomáhat veganům a vegetariánům?

Vegani a vegetariáni. Lidé si často nejsou jisti, jaký je vlastně mezi oběma skupinami rozdíl. Vegani na rozdíl od vegetariánů  neodmítají pouze maso, ale i potraviny produkované zvířaty – tj. vejce, mléko apod., zatímco vegetariáni alespoň část živočišných produktů ve svém jídelníčku mají. Jinak  obsahuje veganská a vegetariánská strava velmi širokou nabídku ovoce, obilovin, ořechů, zeleniny a různých semínek. Vegetariánská a veganská dieta má za následek nižší hodnoty cholesterolu v krvi a ve srovnání s ostatní populací je zde nižší riziko aterosklerózy a jejích komplikací, infarktu myokardu mozkových cévních příhod, snižuje se i riziko obezity a vzniku cukrovky 2. typu. V těchto dietách je dostatek vlákniny, kyseliny listové, hořčíku, draslíku, vitaminu A, C a E i antioxidantů.  Vynechání produktů živočišného původu zejména u veganů znamená, že je potřebné kontrolovat, zda organismus netrpí deficitem nebo nedostatkem pro lidské zdraví potřebných látek a myslet na doplnění některých složek stravy.

více

Odborné publikace

2020   

  • Sport – jak ovlivní výsledky a interpretaci laboratorních vyšetření? Causa Subita, časopis pro lékaře první linie, 1/2020

 

2019    

  • Sport a dlouhověkost (studie) medicina.cz, 19.7.2019

 

2018   

  • Vitamin D. Pomůže nám zastavit civilizační nemoci? Specializovaná publikace, EUC 2018
  • Laboratorní diagnostika – technologie dneška a zítřka. Causa Subita, časopis pro lékaře první linie,3/2018

 

2017

  • Ať zima nezničí Vaši formu. Máte dost vitaminu D? Magazín RUN  6/2017

 

Publikační činnost celkově je od roku 1980.